Trots dat ik een fondswerver ben – verslag van IoF Fundraising Convention

IoF Fundraising convention proud to be a fundraiser

Proud to be a fundraiser, in het Engels klinkt het altijd beter. Tijdens het jaarlijkse congres van the Institute of Fundraising in Londen was dit een belangrijk thema.

Fondsenwerving en goede doelen liggen onder een vergrootglas in het Verenigd Koninkrijk. Na een aantal schandalen, breed uitgemeten in de Britse pers is er strenger toezicht en regelgeving onderweg. De sector reageert door excessen te bestrijden en door uit te leggen waarom fondsenwerving belangrijk is en wat de impact is. Al tijdens de opening van de Fundraising Convention werd duidelijk gemaakt dat een fondsenwerver geen nietsontziende geldwolf is, maar een ‘lifechanger’!

Ik vervolgde het congres als trotse lifechanger en ging op zoek naar nieuwe kennis en inspiratie om mijn werk nog beter te kunnen doen.

Major donor fundraising campaigns

In Engeland zijn major donor fundraising campaigns populair en succesvol. Vooral universiteiten slagen erin om zo veel geld op te halen om dromen en ambities waar te maken. De universiteit van Oxford is koploper met een campagne die 3 miljard pond heeft opgebracht. Het grootste deel gedoneerd door enkele welgestelde alumni. Zo een bedrag zal in Nederland niet snel worden gehaald. Maar met een zorgvuldige aanpak, voldoende tijd, budget en de juiste mensen is een opbrengst van meerdere miljoenen zeker mogelijk.

Gratis testament

Ook het aanbieden van een gratis testament wordt in Engeland veel gebruikt. De gedachte erachter is dat hoe meer mensen een testament laten opstellen, hoe meer geld er aan goede doelen wordt nagelaten. Zo profiteer je als goed doel vanzelf mee. En wanneer jij degene bent die het gratis testament aanbiedt is de kans ook nog eens groot dat die persoon jouw doel als begunstigde opneemt. Ik ben benieuwd welk Nederlands goed doel hier als eerste grootschalig mee aan de slag gaat.

Sterk merk

Een sterk merk is belangrijk in fondsenwerving. Het moet snel duidelijk maken waar je voor staat, consistent en herkenbaar zijn en aansprekend voor de juiste doelgroep. Donateurs moeten graag bij je willen horen en zich met jouw merk willen identificeren. Vergelijk het met succesvolle modeketens. Wanneer je een van hun winkels binnenstapt weet je direct al dit past bij mij (of niet).

Internationale fondsenwerving

Goede doelen en fondsenwerven zijn heel normaal in Noord-Amerika, Groot-Brittannië en de meeste West Europese landen. Maar daarbuiten is nog een wereld te winnen. In steeds meer landen ontstaan de mogelijkheden om grootschalig donateurs te werven voor je goede doel. Bijvoorbeeld in Brazilië, Kenia of Thailand. Cruciaal daarbij is of het mogelijk is om terugkerende giften te doen (zoals de machtiging in Nederland) en of er voldoende fondsenwervende capaciteit in een land is te vinden.

Ervaren fondsenwervers

Die capaciteit is niet alleen in opkomende landen een probleem. In Engeland en ook Nederland zijn goede, ervaren fondsenwervers schaars. Een tip hoe daarmee om te gaan is om de meerwaarde van jou als werkgever heel duidelijk te maken. Dat is niet een hoog salaris, maar wel een fijne werkomgeving, korte reistijd, opleidingsmogelijkheden, de geweldige projecten die je doel mogelijk maakt en ook hierbij een aansprekend merk. Zet je doel dus goed in de etalage voor zowel donateurs als werknemers.

Bekijk de highlights van 2017 op de Fundraising Convention website.